Kan ik nog steeds gewond raken door ultraviolet licht als het raam geblokkeerd is?

Kan ik nog steeds gewond raken door ultraviolet licht als het raam geblokkeerd is?

Ultraviolette straling is een belangrijk onderdeel van zonnestraling. Op basis van golflengte kunnen ze worden onderverdeeld in: [nabij ultraviolet (UVA)], [ver ultraviolet (UVB)] en [ultrakort ultraviolet (UVC)], waarbij UVC wordt geabsorbeerd en verstrooid door de ozonlaag Alleen UVA en UVB bereikt de grond en vertegenwoordigt respectievelijk 95% en 5% van het totale ultraviolette licht. De penetratie van ultraviolette straling op de menselijke huid is anders. Hoe langer de golflengte, hoe groter de UV-schade aan de menselijke huid.

Onder hen is de energie van UVA (golflengte 320 tot 400 nm) lager dan die van UVB, en het biologische effect is relatief mild, maar de penetratie is sterk, het kan het meest doorzichtige glas en plastic doordringen en wordt niet geblokkeerd door ramen, paraplu's, etc. Hetzelfde geldt als het regent.

Nog angstaanjagender is dat het de cellen van de dermis en zelfs onderhuidse weefsels diep in de huid kan aantasten, inwerkt op de epidermale melanine, melanine-afzetting veroorzaakt, de huid zwart maakt en de huid beschermt tegen ultraviolette straling. Daarom wordt langgolvige UV ook wel de “bruiningssectie” genoemd.

UVA-stralen zullen geen acute huidontsteking veroorzaken, maar het effect op de functie van de huid kan zich langzaam ophopen en een grote hoeveelheid oxiderende vrije radicalen produceren, waardoor deze zeer agressieve vrije radicalen het DNA kunnen doden en lipidemembranen kunnen beschadigen, waardoor de huid wordt aangetast. het weefsel. Op zijn beurt verliest de huid zijn glans en elasticiteit, waardoor de ouder wordende huid ontspant, rimpels, melanine-neerslag enz., Waardoor ernstige of zelfs onomkeerbare schade aan de huid ontstaat. Het is de straal die we het meest waarschijnlijk in ons dagelijks leven tegenkomen, en het kan de schade van UVB aan de huid versterken en is een van de hoofdoorzaken van huidveroudering.

dichtbij

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


nl_BENL