Vad är ultraviolett ljus? Vilka är farorna med ultravioletta strålar?

Vad är ultraviolett ljus? Vilka är farorna med ultravioletta strålar?

Vad är ultraviolett ljus?

UV-ljuseffekt ansikte

Åttio procent av hudens åldrande kommer från ultravioletta strålar. Enligt olika våglängder är ultravioletta strålar uppdelade i tre typer:

UVA: når hudens dermis och orsakar fotoåldring av huden. Det är ett slags ultravioletta strålar med den längsta våglängden, som inte absorberas av ozonskiktet högst upp i atmosfären. Även hudcancer, så UVA kommer inte bara att stimulera pigmentsyntes och göra hudfärgen "svart", utan också den främsta orsaken till "åldrande" och fina linjer i huden.

UVB: når hudens epidermala lager och får huden att sola. Det är ett ultraviolett ljus med medelvåg, som orsakar solbränna på huden, erytem, solbränna etc., men det mesta av UVB absorberas av ozonskiktet och kan blockeras av glas, paraplyer, kläder, etc.

UVC: UVC absorberas nästan helt av ozonskiktet högst upp i atmosfären, och i sällsynta fall kommer vi att stöta på

Infraröd: kan nå den subkutana vävnaden

Vilka är farorna med ultravioletta strålar?
Den ultravioletta strålen (UV) i solljus är den mest effektiva och mest kumulativa av hudens åldrande faktorer. Därför kallas exogen åldrande av huden ”fotoåldring”. Skadorna orsakade av ultravioletta strålar på huden är som följer:
1. Erytem
Ultravioletta strålar orsakar en viss grad av skada på celler och gener. Vissa celler dödas på plats, medan vissa skadade celler släpper ut en kemikalie som stimulerar kapillärerna och får dem att brista, vilket vi vanligtvis menar med rodnad.
Och erytem är en akut fototoxisk reaktion, ofta åtföljd av avskalning, brännande smärta och kan också orsaka pigmentering. Solskyddsvärdet SPF beräknas utifrån tiden för erytem efter UV-exponering. UVB orsakar främst epidermisk skada, UVA orsakar djupa hudskador, inklusive skador på blodkärl, olika celler och kollagenfibrer. Huden på känsliga muskler är tunn och mer sårbar för UV-skador. Ultravioletta strålar kommer att förvärra det inflammatoriska reaktion, så människor med akne, akne märken och hudskador kommer att återhämta sig långsamt efter solens exponering
2. Svart
I basalskiktet i vår epidermis finns det en cell som heter Melanin. När sådana celler utsätts för ultraviolett ljus utsöndrar de melanin. Eftersom melanin är hudens eget skydd mot UV-strålar ger det också hudfärg. Så hur pulveriserar melaninceller melanin? När tyrosin stöter på tyrosinas bildas dopakinon, vilket orsakar svarta fläckar, svarta mol och melasma, fräknar, åldersfläckar etc.
Melanocyterna utsöndrar melanin efter att de känner ultravioletta strålar och kommer sedan in i epidermala celler, melanocyterna blir större och huden blir mörk. Vissa människor får omedelbar garvning, och andra har försenat garvning. Melanins roll är att absorbera och skydda ultravioletta strålar, så svartning är i grunden en naturlig självskyddsmekanism i huden
3. Åldrande av huden

Ultravioletta strålar får kollagen och elastin att sönderdelas och degenereras. I ung hud är kollagenfibrerna tjocka och välorganiserade. När de blir gamla minskar deras elasticitet, vattenförlust och fria radikaler är allvarligare. Eftersom ultraviolett är den största faktorn som orsakar hudens åldrande kallas exogen hudåldring också "fotoåldring"
Förutom ultravioletta strålar innehåller solljus också mycket värme. Om du får för mycket värmestrålning kommer det också att orsaka ”termisk åldring”. Enligt rapporten från den auktoritativa tidningen Personal Care Magazine kan hudens temperatur ökas till mer än 40 ° C genom direkt solljus under 15-20 minuter på sommaren. I likhet med verkan av ultravioletta strålar kan denna värme inducera matrismetallproteinaser för att bryta ner den extracellulära matrisen i dermis, förändra dermis proteinstruktur, inducera blodkärlsbildning i huden och infiltrera inflammatoriska celler, för tidigt åldras huden.

4. Ljuskänslighet
I grund och botten beror det på att vissa människor har hög känslighet för ultravioletta strålar och akuta reaktioner inträffar efter exponering (men vanliga människor kommer inte). Om mycket fotokänsliga livsmedel äts, kommer de ljuskänsliga komponenterna att bindas till receptorerna i cellerna, vilket orsakar allvarlig fototoxicitet. reaktion. Andelen ultraviolett strålning i solljus är cirka 7%, varav 95% är UVA och 5% är UVB. UVN är relativt lätt att blockera, ett lager av glas räcker, men UVB är relativt lätt att blockera, ett lager av glas är OK, men UVA är mycket penetrerande, och tunna kläder och glas räcker inte för att stoppa det, vilket orsakar djup skada . Så det blir fokus för skydd

Dela det här inlägget

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *