Kan jag fortfarande skadas av ultraviolett ljus när fönstret är blockerat?

Kan jag fortfarande skadas av ultraviolett ljus när fönstret är blockerat?

Ultravioletta strålar är en viktig del av solstrålningen. Baserat på våglängden kan de delas in i: [nära ultraviolett (UVA)], [långt ultraviolett (UVB)] och [ultrakort ultraviolett (UVC)], där UVC absorberas och sprids av ozonskiktet Endast UVA och UVB når marken och står för 95% respektive 5% av det totala ultravioletta ljuset. Inträngningen av ultraviolett strålning till mänsklig hud är annorlunda. Ju längre våglängden är, desto större är UV-skadorna på människans hud.

Bland dem är UVA: s energi (våglängd 320 till 400 nm) lägre än UVB: s, och den biologiska effekten är relativt mild, men dess penetration är stark, den kan tränga in i det mest genomskinliga glaset och plasten och blockeras inte av fönster, paraplyer etc. Detsamma gäller när det regnar.

Ännu mer skrämmande är att det kan påverka dermiscellerna och till och med subkutana vävnader djupt i huden, verka på epidermalt melanin, orsaka melanindeposition, göra huden svart och försvara huden från ultravioletta strålar. Därför kallas långvågs-UV också för "garvning".

UVA-strålar kommer inte att orsaka akut hudinflammation, men effekten på hudens funktion kan långsamt ackumuleras och producera en stor mängd oxiderande fria radikaler, vilket gör att dessa mycket aggressiva fria radikaler kan döda DNA och skada lipidmembran, vilket påverkar huden. vävnaden. I sin tur förlorar huden sin glans och elasticitet, vilket orsakar åldrande hud att slappna av, rynkor, melaninutfällning etc., vilket orsakar allvarlig eller till och med irreversibel hudskada. Det är den stråle som vi troligen kommer att stöta på i vårt dagliga liv, och det kan stärka UVB-skadorna på huden och är en av huvudorsakerna till hudåldring.

Dela det här inlägget

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *