Wat is ultraviolet licht? Wat zijn de gevaren van ultraviolette straling?

Wat is ultraviolet licht? Wat zijn de gevaren van ultraviolette straling?

Wat is ultraviolet licht?

uv-lichteffect gezicht

Tachtig procent van de huidveroudering wordt veroorzaakt door ultraviolette straling. Volgens verschillende golflengten zijn ultraviolette stralen onderverdeeld in drie typen:

UVA: bereikt de dermis van de huid en veroorzaakt fotoveroudering van de huid. Het is een soort ultraviolette straling met de langste golflengte, die niet wordt geabsorbeerd door de ozonlaag aan de bovenkant van de atmosfeer. Zelfs huidkanker, dus UVA stimuleert niet alleen de pigmentaanmaak en maakt de huidskleur “zwart”, maar ook de hoofdoorzaak van huidveroudering en fijne lijntjes.

UVB: bereikt de epidermale laag van de huid, waardoor de huid bruin wordt. Het is een middengolf ultraviolet licht, dat zonnebrand op de huid, erytheem, zonnebrand enz. Veroorzaakt, maar de meeste UVB wordt geabsorbeerd door de ozonlaag en kan worden geblokkeerd door glas, paraplu's, kleding, enz.

UVC: UVC wordt bijna volledig geabsorbeerd door de ozonlaag bovenaan de atmosfeer, en in zeldzame gevallen zullen we tegenkomen

Infrarood: kan het onderhuidse weefsel bereiken

Wat zijn de gevaren van ultraviolette straling?
De ultraviolette straling (UV) in zonlicht is de meest effectieve en meest cumulatieve factor van huidveroudering. Daarom wordt exogene veroudering van de huid ‘fotoveroudering’ genoemd. De schade die door ultraviolette straling aan de huid wordt veroorzaakt, is als volgt:
1. Erytheem
Ultraviolette straling veroorzaakt een zekere mate van schade aan cellen en genen. Sommige cellen worden ter plekke gedood, terwijl sommige gewonde cellen een chemische stof afgeven die de haarvaten stimuleert en ervoor zorgt dat ze scheuren, wat we meestal bedoelen met roodheid.
En erytheem is een acute fototoxische reactie, vaak vergezeld van schilfering, brandende pijn en kan ook pigmentvlekken veroorzaken. De zonbeschermingswaarde SPF wordt berekend op basis van de tijd van erytheem na UV-blootstelling. UVB veroorzaakt voornamelijk epidermale schade, UVA veroorzaakt diepe huidschade, waaronder schade aan bloedvaten, verschillende cellen en collageenvezels. De huid van gevoelige spieren is dun en kwetsbaarder voor UV-schade. Ultraviolette stralen zullen de ontsteking verergeren reactie, zodat mensen met acne, acnevlekken en huidbeschadiging langzaam herstellen na blootstelling aan de zon
2. Zwart
In de basale laag van onze epidermis bevindt zich een cel die melanine wordt genoemd. Wanneer dergelijke cellen worden blootgesteld aan ultraviolet licht, scheiden ze melanine af. Omdat melanine de eigen afweerbarrière van de huid is tegen UV-stralen, geeft het ook huidskleur. Dus hoe poederen melaninecellen melanine? Wanneer tyrosine tyrosinase tegenkomt, wordt dopaquinon gevormd, wat zwarte vlekken, zwarte moedervlekken en melasma, sproeten, ouderdomsvlekken, enz.
De melanocyten scheiden melanine af nadat ze ultraviolette straling hebben gevoeld, en komen dan in de epidermale cellen, de melanocyten worden groter en de huid wordt donker. Sommige mensen worden onmiddellijk bruin, en sommige mensen hebben het bruinen uitgesteld. De rol van melanine is om ultraviolette straling te absorberen en af te schermen, dus zwart worden is in wezen een natuurlijk zelfbeschermingsmechanisme van de huid
3. Huidveroudering

Ultraviolette stralen zorgen ervoor dat het collageen en elastine uiteenvallen en degenereren. Bij een jonge huid zijn de collageenvezels dik en goed georganiseerd. Als ze oud worden, neemt hun elasticiteit af, waterverlies en schade door vrije radicalen zijn ernstiger. Omdat ultraviolet de grootste factor is die huidveroudering veroorzaakt, wordt exogene huidveroudering ook wel 'fotoveroudering' genoemd.
Naast ultraviolette straling bevat zonlicht ook veel warmte. Als u te veel warmtestraling krijgt, veroorzaakt dit ook "thermische veroudering". Volgens het rapport van het gezaghebbende tijdschrift Personal Care Magazine kan de temperatuur van de huid in de zomer door direct zonlicht gedurende 15-20 minuten worden verhoogd tot meer dan 40 ° C. Vergelijkbaar met de werking van ultraviolette straling, kan deze warmte matrixmetalloproteïnasen induceren om de extracellulaire matrix van de dermis af te breken, de eiwitstructuur van de dermis te veranderen, bloedvatvorming in de huid te induceren en ontstekingscellen te infiltreren, waardoor de huid voortijdig verouderd.

4. Lichtgevoeligheid
In wezen komt dit doordat sommige mensen een hoge gevoeligheid hebben voor ultraviolette straling en acute reacties optreden na blootstelling (maar normale mensen niet). Als er veel lichtgevoelig voedsel wordt gegeten, binden de lichtgevoelige componenten zich aan de receptoren in de cellen, wat ernstige fototoxiciteit veroorzaakt. reactie. Het aandeel ultraviolette straling in zonlicht is ongeveer 7%, waarvan 95% UVA is en 5% UVB. UVN is relatief gemakkelijk te blokkeren, een laag glas is voldoende, maar UVB is relatief gemakkelijk te blokkeren, een laag glas is OK, maar UVA is zeer penetrerend en dunne kleding en glas zijn niet voldoende om het te stoppen, waardoor diepe schade ontstaat . Dus het wordt de focus van bescherming

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *