hoe uv-sterilisatielamp kiezen?

hoe uv-sterilisatielamp kiezen?

Ten eerste: diepe ultraviolette golfband is het meest effectief bij desinfectie en sterilisatie

Ultraviolette desinfectie is een oude en effectieve methode. Zonnebaden is het meest primitieve gebruik van ultraviolette straling om mijten te doden, bacteriën te desinfecteren en te doden.

Li Jinmin, directeur van het State Key Laboratory van gezamenlijke innovatie voor halfgeleiderverlichting, zei dat het principe van ultraviolette desinfectie en sterilisatie is om hoogenergetisch ultraviolet licht te gebruiken om de dubbele DNA-helixketen te doorbreken, om de inactivering van bacteriën en virussen te bereiken. Om een effectieve sterilisatie en desinfectie met ultraviolette straling te realiseren, moet aan bepaalde eisen worden voldaan. We moeten letten op de golflengte, de bestralingsdosis en de tijd van de ultraviolette lichtbron, dat wil zeggen, het moet een UVC-band zijn met een golflengte van minder dan 280 nm. Voor verschillende bacteriën en virussen moet het aan een bepaalde bestralingsdosis en -tijd voldoen, anders kan het niet worden geïnactiveerd.

676327c0p00q5ueij000od200o0003ig00o0003i

Volgens Yan Jianchang, een onderzoeker aan het Institute of Semiconductors van de Chinese Academy of Sciences, kan de UV-band worden onderverdeeld in UVA, UVB en UVC volgens golflengteverdeling. UVC is de band met de kortste golflengte en de hoogste energie. In feite is voor sterilisatie en desinfectie de meest effectieve band UVC, die een diep-ultraviolette band wordt genoemd. In vergelijking met chemische sterilisatie heeft UV het voordeel van een hoge sterilisatie-efficiëntie, die meestal binnen enkele seconden wordt voltooid en geen andere chemische verontreinigende stoffen produceert.

UV kan ook micro-organismen inactiveren. Het huishouden kan het water zuiveren door het ultraviolette waterzuiveringssysteem te installeren, en de luchtreiniger uitgerust met een ultraviolette lamp kan de zwevende bacteriën in de lucht onschadelijk behandelen. UV-desinfectie wordt ook gebruikt in rioolwaterzuiveringsinstallaties, voedselfabrieken, brouwerijen en drankenfabrieken.

UV-sterilisatielamp moet op aanvraag worden gekocht

UV-sterilisatielamp kan op basis van zijn vorm in drie typen worden verdeeld: dubbele eindlamp, enkele eindlamp en zelfballastlamp. Het kan worden onderverdeeld in twee soorten, afhankelijk van of het ozon bevat of niet.

Wang Di, een ingenieur bij het testcentrum voor gezondheidshuistoestellen van het China Household Appliances Research Institute, zei dat ozonlampen niet mogen worden gebruikt in drukke ruimtes en binnenshuis. Consumenten moeten bij de aankoop van een UV-kiemdodende lamp letten op de relatie tussen de UV-intensiteit en de grootte van de ruimte. Gewoonlijk is voor elke kubieke meter ruimte een ultraviolette kiemdodende lamp van 1,5 W nodig. Gebruikers kunnen producten met bijbehorend vermogen kiezen op basis van de werkelijke situatie in hun huis.

De ultraviolette kiemdodende lamp wordt meestal gebruikt op plaatsen waar bacteriën gemakkelijk groeien, zoals keukens, badkamers en andere donkere vochtige plaatsen. Het kan ook worden gebruikt in ruimtes met hoge milieukwaliteitseisen, zoals afdelingen, operatiekamers en andere medische plaatsen. Nu wordt een UV-sterilisatielamp ook veel gebruikt in sommige elektrische producten, zoals luchtreinigers, verse luchtblazers, kledingverzorgingsmachines en andere apparaten voor binnenreiniging en desinfectie-apparaten voor kledingverzorging.

Er moet aan worden herinnerd dat de UV-lamp een bepaalde levensduur heeft en dat de lamp op tijd moet worden vervangen. Volgens de vereisten van de GB / T 19258-2012-norm is de levensduur van de ultraviolette lampen niet minder dan 5000 uur, is de gemiddelde levensduur 8000 uur en kunnen de hoogwaardige producten meer dan 10000 uur bereiken. Wang Di stelde voor dat consumenten de lamp elke 1-2 jaar vervangen en het buitenoppervlak van de lamp elke twee weken met alcohol afvegen om de intensiteit van de ultraviolette straling te waarborgen.

3e0eeb99j00q5ueik0018d200ma006tg00ma006t

Vaardigheden in het gebruik van de ultraviolette kiemdodende lamp

Vanwege de schade van ultraviolet aan biologische cellen, moeten we bij het gebruik van ultraviolette kiemdodende lampen opletten dat we de menselijke huid niet direct bestralen, laat staan direct met onze ogen naar de lampbuis kijken.

Onder het uitgangspunt van het waarborgen van veiligheid, hoe de ultraviolette sterilisatielamp wetenschappelijk en effectief te gebruiken? Wang Di zei dat we aandacht moeten besteden aan de locatie, de beste gebruiksomgeving moeten creëren en aandacht moeten besteden aan de gebruiksduur.

Eerste, vanwege het zwakke penetratievermogen van ultraviolet in de lucht, is het moeilijk om het sterilisatievermogen over lange afstanden te bereiken, dus het moet bij gebruik zo ver mogelijk in de hoofdsterilisatiepositie worden geplaatst, zoals in het midden van de kamer, of de plaats waar bacteriën gemakkelijk kunnen groeien, 1,5 tot 2 meter verwijderd van de omgeving is geschikt.

Tweede, let op de impact van de gebruiksomgeving op het sterilisatie-effect. Over het algemeen is de outputintensiteit van ultraviolet het hoogst en is het sterilisatie-effect het beste wanneer de temperatuur tussen 27 ℃ en 40 ℃ ligt. Bovendien moet de gebruiksomgeving schoon en droog zijn. Een grote hoeveelheid vocht en stof in de omgeving zal het ultraviolet storen en verzwakken, en de feitelijke ultraviolette intensiteit verminderen. Probeer bij thuisgebruik de deuren en ramen te sluiten, de gordijnen dicht te doen, de lichten uit te doen en ervoor te zorgen dat de kamer in een donkere toestand verkeert, wat bevorderlijker is voor de sterilisatie van ultraviolette stralen. Voor plaatsen waar bacteriën en andere micro-organismen gemakkelijk te kweken zijn, zoals bedovertrekken, kan het bed worden vergroot, kan het contactoppervlak worden vergroot, wat bevorderlijker is voor de sterilisatie en desinfectie van ultraviolette straling.

Derdemoet de ultraviolette sterilisatielamp worden gebruikt om voldoende UV-blootstellingstijd te garanderen. Onderzoek toont aan dat het na 5 minuten bestraling een effectieve sterilisatietijd is wanneer het 30 minuten bereikt, het dagelijks desinfectie-effect kan bereiken, wanneer de bestralingstijd 60 minuten bereikt, kan het de meeste bacteriën en andere micro-organismen in de lucht doden.

Yan Jianchang zei dat momenteel de meeste diepe UV-lichtbronnen die worden gebruikt op het gebied van civiele en industriële desinfectie en sterilisatie, kwiklampen zijn. In de toekomst wordt verwacht dat de diepe UV-LED op basis van galliumnitride halfgeleidermateriaal met brede bandafstand de traditionele kwiklamp zal vervangen, en het toepassingsgebied ervan kan gemakkelijker worden uitgebreid tot draagbare elektronische desinfectieproducten, zoals moeder- en babysterilisator, sterilisator voor liftarmsteunen , mini-wasmachine ingebouwde UV-sterilisator, veegrobot, etc.

Kortom, in het dagelijks leven is "minder uitgaan, geen diner, veelvuldig handen wassen en meer ventilatie" nog steeds de laagste kosten en de meest effectieve manier om epidemieën te voorkomen. In het licht van de epidemische situatie moeten we bij het gebruik van een ultraviolette sterilisatielamp voor sterilisatie en desinfectie wetenschappelijk en redelijk zijn en veel belang hechten aan de veiligheid van het gebruik.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *